Handtherapie

Onze handen bestaan uit tientallen botten, spieren, pezen, gewrichtsbanden en zenuwen. Deze elementen werken nauw samen, waardoor we met uiterste precisie of juist met grote kracht onze handen kunnen bewegen. Hierdoor zijn we in staat om werk, sport of hobby’s zo goed mogelijk uit te voeren. Klachten aan de hand of pols zijn vaak niet alleen erg pijnlijk, maar kunnen ook ons dagelijkse leven behoorlijk belemmeren.

 

Handtherapie is een verbijzondering binnen de fysiotherapie en richt zich op het behandelen van klachten van de hand en pols. Een handtherapeut is goed op de hoogte van de anatomie van de hand en van de verschillende letsels en aandoeningen. Veel voorkomende en vaak goed te behandelen hand- en polsaandoeningen zijn (duim)artrose, reuma, trigger finger, ziekte van Dupuytren, Morbus de Quervain, carpaal tunnel syndroom, skiduim, malletvinger, botbreuken, bandletsel, buig- en strekpeesletsel, zenuwletsel.

 

De handtherapeut verzorgt het revalidatieproces na een operatie, maar kan ook conservatief (dus zonder operatieve ingreep) behandelen. De behandeling kan bestaan uit: littekenbehandeling, het tegengaan van zwellingen, mobilisatietechnieken, spalktherapie en oefentherapie. Dit alles is erop gericht de beweeglijkheid te optimaliseren en het opheffen van pijn, zwelling, stijfheid, tintelingen of krachtsverlies. Het streven hierbij is om weer zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren.

 

Binnen onze praktijk heeft Sander Verhaar zich gespecialiseerd in de handtherapie. Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen via sander@mmfysio.nl of bel 024-3580779.