Sportfysiotherapie

Binnen onze praktijk is Peter Eemers master sportfysiotherapeut. Jouke is in september 2012 gestart in Amersfoort met de masteropleiding sportfysiotherapie. Rebecca volgt de master opleiding Muskuleskeletale Revalidatie in Nijmegen. Een master opleiding met een mix van sport en manuele therapie.

 

Sporten is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het wordt gezien als een sociale bezigheid, het is leuk en het houdt het lichaam gezond. Het is echter wel belangrijk dat sporten op een verantwoorde wijze plaatsvindt. Met meer dan een miljoen sportblessures per jaar in Nederland kan een sportfysiotherapeut belangrijk werk verrichten, zowel preventief als curatief.

De gespecialiseerde sportfysiotherapeut kan hulp bieden aan zowel beginnende of professionele sporters als sporters met een handicap of chronische aandoening.

 

Sportfysiotherapie binnen de praktijk

Binnen de praktijk zijn we veel bezig met sporters, zowel recreatief als professioneel. Peter is als sportfysiotherapeut actief bij de atletiekunie op Papendal. Hij is daar mede verantwoordelijk voor de medische begeleiding van o.a. de meerkampers. Naast deze topatleten begeleid Peter samen met Rebecca team zevenheuvelen in Nijmegen. Een groep van getalenteerde hardlopers die naast trainen bij hun vereniging ook nog trainen met de grootste talenten van de regio.

Joris is actief betrokken bij de getalenteerde tennissers van Maximum tennis in Molenhoek. Naast de fysiotherapeutische begeleiding bij blessures voert hij ook screenings uit om een beeld te krijgen van het fysiek van de tennisser. Deze screenings dragen er toe bij dat er gericht preventief getraind kan worden en zo kunnen blessures voorkomen worden.

 

Naast het behandelen en begeleiden van sporters op de praktijk zijn we ook buiten de deur actief. Rebecca en Kasper geven presentaties aan diverse sportverenigingen over het voorkomen van blessures. Zo heeft Kasper o.a. bij hardloopvereniging lol bijeenkomsten georganiseerd over core stability en blessures. Ook bij voetbalvereniging Union is een presenstatie gegeven aan selectie trainers over blessurepreventie.

 

Het preventief werken en screenen van sporters is een belangrijk onderdeel in het dagelijks werken van een sportfysiotherapeut. Rebecca heeft in het kader van haar master thesis gebruik gemaakt van de Functional Movement Screening. Deze screening zegt iets over de kans op het ontwikkelen van een blessure en kan helpen bij het richting geven van preventief trainen.

 

Voor vragen over de volgende zaken kunt u altijd terecht bij de sportfysiotherapeut:

  • Opstellen van een gezondheidsprofiel
  • Sportfysiotherapeutisch advies
  • Behandeling van acute blessures (EHBSO) en spoedeisende hulp
  • Diagnose en behandeling van acute en chronische sportletsels
  • Testen en trainen grondmotorische eigenschappen
  • Sportanalyse en sportspecifieke revalidatietraining
  • Voeding en vochthuishouding
  • Sport materialen en schoeisel

 

Individuele begeleiding van (top)sporters.

Door onze achtergrond en betrokkenheid in de sport (atletiek, tennis, voetbal etc.) zijn wij in staat (top)sporters te begeleiden.

 

Op de eerste plaats kunnen wij reactief handelen bij blessures; in sport is het dan echter al te laat. Beter is het om pro-actief te werken; screenen op blessurerisico's, aangepaste trainingsprogramma's om deficieten weg te werken of om accenten te geven, ondersteunend aan de reguliere trainingen.

Naast de nodige vakinhoudelijke kennis en een goed netwerk in de sport en gezondheidszorg, beschikken wij over de nodige ervaring, kennis en kunde "op het veld".Gekoppeld met een goede communicatie met overige begeleiders dus een goede basis om (top)sporters te begeleiden.

 

Onze praktijk in Nijmegen (Fysiotherapie & Sport Brakkenstein) is primair gericht op het behandelen van sporters. Onze praktijken in Malden en Molenhoek zijn meer allround maar ook daar is de kennnis en kunde aanwezig om sporters optimaal te kunnen begeleiden.

 

Bijgewerkt op; 01-06-2015