Geriatrie fysiotherapie

In onze praktijk zijn Judith van den Berg (master geriatrie fysiotherapie), Hessel Wendelaar-Bonga Hans Kopp, en Sander Verhaar gespecialiseerd in de behandeling van ouderen. Anne Bours start september dit jaar met de master opleiding geriatrie fysiotherapie.

 

Mensen die ouder worden en de beweeglijkheid van hun lichaam zien afnemen, komen doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen (geriatriefysiotherapeut).

 

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en cliënten/patiënten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson, of een gebroken heup, verschijnselen vertonen van ouderdom. Deze fysiotherapeut werkt vanuit zijn specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden. De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.

 

Tot het werk van de geriatriefysiotherapeut behoort ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers, onder andere het ziektebeeld, de prognose, de behandeling, transfers, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen Geriatriefysiotherapeuten zijn o.a. werkzaam in particuliere praktijken, verpleeg- en verzorgingshuizen, revalidatiecentra en (academische) ziekenhuizen.

 

Geriatriefysiotherapeuten hebben na de basisopleiding fysiotherapie een post hbo- of masteropleiding geriatriefysiotherapie gevolgd. De kwaliteit van de geriatriefysiotherapeut wordt gewaarborgd door het Centraal Kwaliteits Register (CKR). Vanaf 2015 is het Professional Master niveau de entree-eis voor registratie in het CKR deelregister geriatriefysiotherapie. Geregistreerde geriatriefysiotherapeuten houden hun kennis en vaardigheden actueel door het volgen van congressen, scholing en gestructureerd intercollegiaal overleg. Herregistratie vindt plaats als voldoende accreditatiepunten zijn gehaald in de vijfjarige registratieperiode en indien voldaan wordt aan de werkeis.

(website NVFG.nl)

 

Door onze positie, in Malden grenzend aan Zorgcentrum Malderburch en Molenhoek in gezondheidscentrum 'de Vuursteen', worden onze praktijken veel bezocht door senioren. Ook verzorgen wij bij onze praktijk in Malden de fysiotherapeutische zorg voor de psycho-geriatrie afdeling van ZZG Zorggroep in het zorgcentrum Malderburch.

 

Naast fysiotherapie voor senioren bieden wij ook specifieke preventieprogramma's aan. Al een geruime tijd bieden wij het succesvolle programma valpreventie aan. Sinds juni 2014 bieden wij ook fietstraining voor senioren aan. Heeft u angst om te vallen of bent u wel eens gevallen klik dan hier voor meer informatie.

 

Bijgewerkt op; 01-06-2015