Fysiotherapie bij kinderen

Dominique Schretlen heeft als aandachtsgebied het behandelen van kinderen.

 

Er zijn veel verschillende redenen waarom een kind bij de fysiotherapie komt. Reeds vanaf de leeftijd van enkele weken kan de hulp van de fysiotherapeut worden gevraagd, zoals dit gebeurt bij de baby's met een voorkeurshouding. Via ouderinstructie, adviezen en behandelen (dit gebeurt bij deze kleintjes aan huis) wordt er gewerkt aan een goede houding en senso-motorische ontwikkeling.

 

Andere redenen voor fysiotherapeutische behandeling zijn houdingsafwijkingen en moeilijkheden op het gebied van de senso-motorische ontwikkeling, zoals afwijkende looppatronen, veel vallen, "onhandige" kinderen en revalidatie na operatie of gipsimmobilisatie.

 

Na aanmelding op de praktijk wordt bekeken wat de volgende stappen na de  screening en het eventuele onderzoek zijn. Er wordt een individueel behandelplan gemaakt in overleg met de ouder(s) en het kind en, indien gewenst, ook met andere betrokkenen.

 

Tevens heeft Dominique Schretlen als aandachtsgebeid het behandelen van problemen met schrijfmotoriek.

 

Schrijfmotoriek is een onderdeel van de fijne motoriek. Tijdens het schrijven is er een  sprake van samengaan van verschillende functies. Bij moeilijkheden op dit gebied, zoals bijvoorbeeld een onduidelijk leesbaar handschrift of verkrampte schrijfbeweging, is het belangrijk duidelijkheid te krijgen waar in deze samenwerking van functies de zwakke schakel(s) zit(ten). Met een schrijftest en observatie kan er in de meeste situaties goed achterhaald worden waar de moeilijkheid zit.

 

Indien er sprake is van problemen op (senso-) motorisch vlak dan is dit een indicatie voor fysiotherapeutische behandeling. Liggen de moeilijkheden op andere vlakken, bijvoorbeeld de (cognitieve) aansturing van het schrijven, dan is overleg belangrijk om dit door de juiste persoon (zoals de leerkracht van school of intern begeleider van school) te laten begeleiden.

Met een individueel behandelplan zijn deze (senso-)motorische problemen effectief te behandelen.