Fietstraining voor senioren

Valpreventie fietstraining voor senioren

Valpreventie fietstraining voor senioren in de regio Heumen & Mook-Middelaar

Het aantal ernstige fietsongevallen is gestegen tot ruim 9.000 per jaar. Dagelijks worden ongeveer 50 fietsers van 55+ behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis na een ongeval met de fiets. Jaarlijks zijn dit 18.000 SEH-behandelingen. In 4 van de 5 gevallen gaat het om een enkelvoudig fietsongeval, waarbij geen andere weggebruiker betrokken is. Genoeg reden om met lokale zorgverleners een valpreventie fietstraining voor 50-plussers op te zetten.

 

Steeds meer 50-plussers gaan fietsen. Een positieve ontwikkeling, ware het niet dat hierdoor ook het aantal fietsongevallen toeneemt. Enkele bewegingsdeskundigen hebben gezamenlijk een valpreventie fietstraining opgezet voor 50-plussers uit Heumen en Mook en Middelaar. De training is bedoeld voor mensen die onzeker zijn op de fiets of in het verkeer, ooit zijn gevallen, angst of twijfels hebben om op de (elektrische) fiets te stappen. De groepstraining bestaat uit 4 bijeenkomsten waarin op de eigen fiets en op e-bikes wordt geoefend. Naast fietsvaardigheden worden ook verkeersregels getraind.Het is tevens mogelijk om individuele begeleiding te krijgen. Hierbij kijken fysiotherapeut en ergotherapeut samen of het nog veilig is om te fietsen en worden de belangrijke vaardigheden om te fietsen getraind. Het aantal lessen is dan afhankelijk van de deelnemer.

 

Samenwerkingspartners

De trainingen – een individuele en groepstraining - zijn ontwikkeld door Judith van den Berg, master geriatrie fysiotherapeut, Marian Schijf, bewegingsagoog en fietsdocent, Lidwien Arts, ergotherapeut, Daan Steenman, fietsdocent en actief lid van de fietsersbond en Mieke van der Biezen, gezondheidsmakelaar GGD Gelderland-Zuid.

 

Wilt u meer informatie over deze trainingen of wilt u zich opgeven, neem dan contact op met:

Fysiotherapie Malden-Molenhoek: 024-3580779 of info@fysiotherapie-maldenmolenhoek.nl

In Beweging Sport: 024-3581411 of marian@inbewegingsport.nl.

Kijk voor meer informatie op: www.inbewegingsport.nl (veilig fietsen).

 

Bijgewerkt op; 01-06-2015