COPD

In onze praktijk worden COPD-patiënten individueel en in groepsverband begeleid. Onze specialist op het gebied van COPD is Sander Verhaar. Hij is lid van het netwerk COPD & fysiotherapie Nijmegen, een samenwerkingsverband van gespecialiseerde fysiotherapeuten in ziekenhuizen, revalidatiecentra en praktijken in de regio Nijmegen. Hier wordt intensief gewerkt aan kwaliteitsborging en -verbetering en er zijn directe communicatielijnen met de ziekenhuizen en UCCZ Dekkerswald.

 

COPD

U kunt gaan deelnemen aan een longreactivatie-programma, omdat u hinder ondervindt in uw dagelijks leven van een chronische longaandoening genaamd COPD. COPD is de afkorting van de Engelse benaming Chronic Obstructive Pulmonary Disease, letterlijk vertaald: chronisch obstructieve longaandoening. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij sprake is van langdurige ontstekingen in de luchtwegen, en longemfyseem waarbij het longweefsel minder elastisch of rekbaar is geworden. Vroeger werd ook het woord CARA gebruikt. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm en soms een fluitende/piepende ademhaling.

 

COPD kan in 4 (GOLD) stadia worden ingedeeld, van een lichte tot een ernstige vorm van COPD. Is uw longaandoening ingedeeld bij stadium 2,3 of 4, dan kunt u in aanmerking komen voor longreactivatie. Dit is mede afhankelijk van een afgenomen inspannings-vermogen dat kan leiden tot problemen in het dagelijks functioneren.

 

Verwijzing

De huisarts kan u op basis van longfunctie- gegevens en uw klachtenpatroon, verwijzen naar de fysiotherapeut. Het kan ook zijn dat u eerst bent doorgestuurd naar de longarts. De longarts bepaalt aan de hand van longfunctie en inspanningstesten de ernst van de COPD. Afhankelijk van de uitslag, wordt u verwezen naar de fysiotherapeut.

 

Het Longreactivatie programma

Doel:

Het longreactivatie programma is erop gericht om onder begeleiding van een fysiotherapeut uw conditie te verbeteren. U beïnvloedt zowel uw uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van uw armen en benen. Alledaagse activiteiten kunnen u op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditie-verbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor uw ademhaling. De fysio-therapeut leert u een aantal ademhalings-oefeningen om o.a. het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent zodat u ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden.

 

Werkwijze:

Tijdens het eerste bezoek maakt u kennis met de fysiotherapeut die met u spreekt over uw klachten, verwachtingen wederzijds en de reactivatie. Ook bespreekt de fysiotherapeut tijdens het introductiegesprek hoe vaak u komt trainen. De meeste mensen met COPD trainen 2 maal per week 1 uur onder begeleiding. Na het introductiegesprek gaat u samen met de fysiotherapeut naar de oefenruimte waar u o.a. uitleg krijgt hoe de apparatuur werkt en op welk niveau u uw training gaat beginnen. Het niveau van uw training is afhankelijk van uw lichamelijke toestand, die onder andere wordt bepaald door uw inspanningsvermogen, de ernst van de COPD en mogelijke aanwezigheid van blessures. U traint in groepsverband, maar daarbinnen volgt u uw eigen trainingsprogramma. De eerste paar keer begeleidt de fysiotherapeut u bij de gehele training. In de loop van de tijd traint u steeds zelfstandiger en zal de fysiotherapeut u coachen.

 

Behandeling

Het trainen bestaat uit 2 onderdelen. Ten eerste verbetert u uw inspanningsvermogen door middel van conditietraining. Hierbij kunt u denken aan fietsen op een hometrainer, lopen (eventueel op een loopband), roeien en traplopen. Ten tweede gaat u uw spierkracht verbeteren, dat wil zeggen krachtgerichte oefeningen voor armen en benen. De begeleiding bestaat uit: 1. Een trainingsprogramma op maat2. Adviezen voor een efficiënte ademhaling3. Indien nodig controle van de hoeveelheid zuurstof in het bloed (saturatiemeter).Zodoende kunt u op een verantwoorde wijze sporten. U traint in uw eigen tempo en volgt uw eigen programma. Dit individuele programma wordt regelmatig aangepast aan uw mogelijkheden.

 

Kleding

Tijdens de training kunt u het beste sportkleding of makkelijk zittende kleding dragen, waarin u zich goed kunt bewegen. Ook worden stevige schoenen aangeraden.

 

Wat wordt van u verwacht?

Het resultaat van het reactivatieprogramma is het grootst wanneer u zich volledig inzet. Om het bereikte niveau te behouden, is het belangrijk dat u naast en na het reactivatieprogramma blijft bewegen en de ademhalingsoefeningen regelmatig doet. De fysiotherapeut zal u hierbij gericht adviseren en stimuleren.

 

Aanmelding en kosten

De vergoeding van uw zorgverzekeraar wordt bepaald door de mate van COPD en de dekking van uw aanvullende verzekering. Tijdens het eerste gesprek met de fysiotherapeut wordt hierover gesproken. Verder kunt u voor meer informatie te allen tijde contact opnemen met uw zorg-verzekeraar.

 

Groepen;

 

Lokatie Dag Tijd Begeleider
Malden Maandag 13:15-14:15 Kasper
    16:45-17:45 Kasper
  Dinsdag 8:50-9:50 Judith
    10:55-11:55 Anne
  Woensdag 13:15-14:15 Kasper
  Donderdag 10:55-11:55 Sander
  Vrijdag 8:25-9:25 Sander
    13:15-14:15  Kasper
       
       
Molenhoek Woensdag 15:55-16:55 Sander
  Vrijdag 15:30-16:30 Sander
       
       

 

Bijgewerkt op; 31-01-2018